10 Mart 2019 Pazar

sinop nükleer güç santrali

Sinop nükleer güç santrali 


Nükleer santrale neden ihtiyaç vardır? Proje hedefleri nelerdir ?
Ülkemiz, son on iki yıl içerisinde milli geliri dört kat, kişi başına milli geliri ise üç kat artarak dünyanın en büyük 17. ekonomisi olmuştur.Türkiye, 2023 yılına kadar iki nükleer santrali işletmeye almayı üçüncüsünün de inşaatına başlamayı ve böylece nükleer santral seçeneğini enerji üretim portföyümüze dahil etmeyi hedeflemektedir.Böylece neredeyse tamamı ithal edilen doğalgazın yerine nükleer santralleri elektrik enerjisi üretiminde kullanarak enerjide dışa ve fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltmayı, enerji kaynak çeşitliliğini artırmayı ve sonuç olarak enerji arz güvenliğini sağlamayı hedeflemektedir. Bu bağlamda ülkemiz, üç nükleer santralle birlikte elektrik kurulu gücünün en az %10’unu karşılayacaktır.

Nükleer Santraller Kansere Neden Olur mu?
Oxford Üniversitesinden çocuk kanser Araştırmaları grubunun 13 kasım 2013 tarihinde British journal of Canser dergisinde yayımlanan makalesinde
Nükleer santrallerin çocuklarda lösemi riskini arttırmadığı sonucunu ortaya koymuştur. 1962 – 2007 yılları arası Lösemiden tedavi görmüş 5 yaş altı 10,000 çocuk üzerinde yapılan çalışmada, çocukların doğumlarında nükleer santrallere olan yakınlıkları hesaba katarak yaptığı çalışmada, nükleer santrallerin lösemi ve benzer kanser türlerinin oluşmasında bir risk oluşturmadığını ortaya çıkarmıştır.

Projenin ;
İnşaat maliyeti: 22 milyar USD(TÜİK tarafından açıklanan Bina İnşaatı Maliyet Endeksi (BİME), inşaatta kullanılan girdi maddelerinin dönemlere göre maliyet değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor. )
İnşa maliyeti: ABD$16.3 milyar(İşletme tarafından imal veya inşa edilen duran varlıklarla doğrudan ilişkilendirilebilen maliyet unsurları ile imal veya inşa işleriyle ilgili olup söz konusu varlıklara yüklenebilen giderler toplamı.)
Yap işlet üniteler: ATMEA-1
Başlama tarihi: Mart 2018
İşletme tarihi: 2023 (planlanan)
Planlanan üniteler: 4 × 1.140 MW
Planlanan kapasite: 4.560 MW (planlanan)
Proje yöneticisi: Erkan Yılar

Projenin amacı; 
Türkiye'nin 2015 yılı elektrik enerjisi tüketimi 264 milyar kilovatsaattir. Elektrik enerjisi ihtiyacımızın, santralin tam kapasite devrede olacağı 2028 yılına kadar iyimser senaryo ile yıllık %3, kötümser senaryo ile yıllık %5 artacağı hesaplandığında 2028'de 388 ila 504 milyar kilovatsaat elektrik tüketimimiz olacağı görülmektedir.
2028 yılı için ülke tüketiminin %7 ila %9'unu karşılayacağı söylenebilir.
Türkiye ve Japonya ortaklığı ile kurulacak Sinop Nükleer Santrali 4560 MW kurulu güce sahip olacak şekilde projelendirilmiştir. Tesis, Sinop'un İnceburun Yarımadası'nda kurulacaktır.

Santral, Türkiye, Japonya ve Fransa tarafından işletilecektir. Türkiye adına EÜAŞ (Elektrik Üretim Anonim Şirketi) %49 hisseye, iki Japon şirketi toplam %30 hisseye ve bir Fransız şirketi ise %21 hisseye sahip olacaktır.
Santralin 2 trilyon yen, yani yaklaşık 16.3 milyar dolarlık maliyetinin yüzde 20-25'inin inşaattan oluştuğu tahmin edildi. Kurulması beklenen proje yönetim şirketinde Mitsubishi Heavy Industries hissedar olacak. İnşaatta ise Japonya'da Taisei ve Obayashi şirketleri rol alacak. Fransız inşaat şirketi Bouygues ve iki veya üç Türk şirket Japon şirketlerle ortaklık kuracak. Türkiye'nin ilk nükleer santrali ise 20 milyar dolarlık yatırımla Rusya tarafından Mersin Akkuyu'ya yapılacak.  
Sinop NGS'de (nükleer güç santrali) her biri 1120 MW kapasiteli ATMEA-1 tipi dört reaktör kurulacak olup toplam kapasite 4480 MW olarak planlanmıştır.

2018 yılında inşaatına başlanan santralde üretilen elektrik enerjisinin yakıt hariç 1 kilovatsaati için 10,83 dolar sent fiyatla 20 yıl boyunca alım garantisi devletimiz tarafından verilmektedir.

Güvenlik ; 
Bir kaza durumunda reaktör kalbinin zarar görmesi (erimesi, delinmesi vs.) ve radyoaktif salımın olma olasılığı 2. Nesil reaktörlerden 10 kat daha düşüktür.
Sel baskınlarına, depreme ve uçak çarpmalarına karşı tasarlanmıştır.  Standart olarak 0.3 g sarsıntılara göre tasarlanmış olup üst seviyelere göre revize edilebilmektedir.
Koruma Kabı uzun dönem bütünlüğünü koruması için kor tutucu (core catcher) ve pasif hidrojen boşaltımı sistemiyle sağlanmaktadır.
Reaktör kalbi daha az atık çıkarılması ve maksimum termal verim sağlanmasına yönelik olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle 2.nesil reaktörlere göre aynı miktarda kurulu güce karşılık %15 daha az atık çıkmaktadır.
2. Nesil reaktörlere göre %10 daha fazla yakıt yakma sağlamakta, dolayısıyla bir o kadar işletme maliyetinde azalma sağlanmaktadır. 

Projenin faaliyet tarihi ;

4 reaktörden oluşacak Sinop NGS'de ilk ünitenin 2023, 2. ünitenin 2024, 3. ünitenin 2027, dördüncü ve son ünitenin de 2028 yılında devreye alınması planlanmaktadır. 

2 Mart 2019 Cumartesi

algoritma

Algoritma

Bilgisayarın yapısı

Bir bilgisayar sistemi donanım ve yazılım olmak üzere iki bölümden oluşur. 

Donanım ( hardware ) 

Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana ve çevre bilimlerinin tümüne donanım denir. Donanım birimleri görev alanlarına göre 3 gruba ayrılır. Giriş birimleri ( klavye , fare ) ,  çıkış birimleri ( ekran , yazıcı , çizici ve hoporlör ) , merkezi işlem ve bellek ünitesi ( anakart , merkezi işlemci , harddisk , RAM )

Yazılım (software ) 

Donanım birimlerini istenen işlere yöneltip bir çalışma düzeni içerisinde kullanabilmek için gerekli tüm programlardan ve veri yapılarından oluşur.

Bilgisayarın donanım birimleri görevleri
Merkezi işlem birimi (CPU: central processing unit )
Ana işlem ünitesi , merkezi işlemci ya da işlemci denir. Bilgisayarın program komutlarını bellekten alsıktan sonra kodlarını çözen ve karşılığı olan işlemleri yerine getiren merkez birimi. Tüm işlemler CPU tarafından yapılır.

Sabit disk (haddisk )
Bilgisayarda bilgi depolama ünitesidir. Sabit diskler büyük miktarda bilgiyi uzun süreli olarak saklamak için kullanılan manyetik disklerdir. Kasaların içinde kendilerine  ait ayrılmış yuvalara yerleştirilir.

Disk sürücu (disk drive )
Diske veri yazan ya da okuyan birimdir. (Disklere okuyup yazan disket sürücüler , optik disketlere okuyup yazan disket sürücüler)  disk sürücüler bilgisayarın içine yerleştirilebileceği gibi bir dış ünite olarak da bağlanabilirler.

Anakart (mainboard)
Bilgisayara takılan bütün parçalar arasındaki bağlantıyı bu kart sağlar. Bilgisayardaki temel devre bileşenleri bu kart üzerindedir. Bir bilgisayarı daha iyi bir modele çevirmek için anakartı değiştirmek gerekir. Anakartla birlikte sadece CPU değil ROM ve ana bellek de daha iyi modele geçirilmiş olur.

Kasa güç kaynağı (power supply)
Bilgisayarın girişinde 220 volt olan elektriği bilgisayarın ihtiyacı 6-12 volta dönüştürmek için kasanın içinde güç kaynağı bulunmaktadır. Güç kaynağının ısınması nedeniyle güç kaynağının arkasında bir de soğutucu fan bulunur. Bu fan bilgisayar açık olduğu sürece çalışır.

Bellek (memory)
Bilgisayarın içinde temel olarak 2 bellek türü bulunur.

RAM ( random access memory ) ( rastgele erişimli bellek )
Bilgisayar çalıştığı sürece kullandığı ve işlediği bütün verileri RAM de tutar. RAM uçucu ( volatie ) bir bellek türüdür. RAM üzerindeki bilgiler bilgisayar kapandığı anda yok olur.

ROM (read only memory ) ( salt okunur bellek )
ROM birtakım genel bilgileri içeren ve hiç silinmeyen bellek türüdür. Bilgisayarda çalışırken kullanıcı ROM a yeni bilgi yazamaz.

Ön bellek (cache memory )
RAM ın hızı CPU nun hızından düşüktür. RAM ın bu hız düşüklüğüne ön bellek yardımcı olur ve RAM ile CPU arasındaki veri transferinde görev yapar.